Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.
O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.
En
opeens kwam ik op het internet in een klein hoekje terecht waar ze aan
veganistisch koken deden. En dan niet zomaar veganistisch, maar het liefste ook
nog zonder vet, suiker en koolhydraten, maar men was wel pro-raw food. Poeh… Je
zal die lui maar per ongeluk voor het avondeten hebben uitgenodigd! Dan zou ik
mij toch wel afvragen wat er in hemelsnaam nog overblijft, behalve een blaadje
sla.
Maar
ik moet bekennen dat ik de schrijvers buitengewoon inventief vond met het vinden
van smaken om dierlijke producten te vervangen. Wist u bijvoorbeeld dat je een
crème fraiche kan maken door cashewnoten te laten fermenteren en dan te
pureren? Ik niet. En daar laat ik het voor nu ook maar bij. Ook de brownies van
kastanjemeel, zoete aardappel en lijnzaad, en met een glazuur van tahin en
maple syrup, laat ik maar aan me voorbij gaan. En och, zelf Parmezaanse kaas
namaken van gemalen amandelen met voedingsgist is op zijn minst een nobel
streven te noemen.
Maar
aangezien ik een groot zwak heb voor witte bonen de laatste tijd, borrelde er
wel een recept in mij op voor een pizza. Belegd met een bonenpuree, knoflook en
gegrilde aubergine. Zo gezegd, zo gedaan, maar ik moet toegeven dat ik de enige
was die er helemaal weg van was. Meneer vond hem ‘okee’, maar iets te
‘hervormd’, neigend naar extremistisch eetgedrag. Terwijl er heus nog wel
parmezaan in zat, dus een echte veganist haalt er zijn neus voor op. En over de
kinderen heb ik het nu maar even helemaal niet. Enfin, ik heb het maar even
gezegd. Wel fijn voor meneer dat er ook nog een salade bij zat.
Heel erg brave pizza
Recept
voor 4 personen
Pizzadeeg
van 700 gram meel, bijvoorbeeld deze, of gebruik een kant en klare mix. Ik
gebruikte dit keer een mix voor ciabatta, wat me ook erg goed beviel.
Bonenpuree:
1
blik cannellinibonen (400 gr, uitlekgewicht ongeveer 250 gr)
1
grote teen knoflook, fijngesneden
eventueel
50 gr pecannoten
grote
hand basilicum
zout,
peper
sap
van 1 citroen
120
gr parmezaan, geraspt
scheut
olijfolie
Voor
1 grote pizza met aubergine + 1 grote pizza met tomaten:
1
portie gegrilde aubergine, bereid volgens dit recept
stuk
of 4 tomaten met smaak, in plakjes
100
gr feta, verkruimeld
1
bol buffelmozzarella, in stukjes
een
handvol verse basilicum
Maak
de puree door alle ingrediënten in een keukenmachine te pureren. Zet dit apart.
Maak
de aubergine volgens het recept in de link hierboven en laat het wat afkoelen.
Verwarm
de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht).
Rol
het deeg uit op twee bakplaten en prik het in. Besmeer het met een laag van de
bonenpuree. Beleg 1 pizza met de aubergineplakjes en de feta. Beleg de andere met
tomaatplakjes en mozzarella.
Bak
de pizza’s (één voor één) af tot ze gaar en bruin zijn (15-20 minuten).
Bestrooi
ze na het bakken met verse basilicum.
Erbij
een Salade met champignons en gorgonzola:
250 gr champignons
olijfolie
1
tl tijm
een
scheut balsamico-azijn
een
takje verse rozemarijn, waarvan de naaldjes zijn fijngehakt
1
grote teen knoflook uit de pers
100-150
gr gorgonzola, alhoewel zachte geitenkaas ook heerlijk is
een
krop sla, gewassen en in stukken gescheurd
dressing
van 4 el olijfolie, 2 el (witte balsamico) azijn, een likje honing of mosterd,
zout en peper
Houd
kleine champignons heel en snijd grote doormidden. Verhit wat olie in een pan
en bak de champignons op vrij hoog vuur gaar en bruin, maar niet te lang. Draai
het vuur dan laag en blus het met een scheut azijn. Doe er de tijm, rozemarijn
en knoflook bij en laat dit nog even sudderen. Kijk uit dat de knoflook niet
verbrand. Zet het dan apart.
Snijd
de gorgonzola in stukjes. Doe de sla in een kom en giet de dressing erop. Leg
de kaas en champignons erbij.