24 augustus 2012

Peper en parmezaan shortbread


Kaaskoekjes… krijgen we er ooit genoeg van? Ik meen dat dit het 3e recept hier is. Deze koekjes zijn lekker pittig van smaak, maar zoals met al het shortbread zijn ze vrij los van structuur, en het is geen koekje om lang op te kauwen. Maar toch, maar toch... Absoluut lekker!
 
Peper en parmezaan shortbread
Recept voor ongeveer 24 koekjes
Bron: het Foodblog TechnicolorKitchen

110 gr koude gezouten roomboter, in stukjes
40 gr geraspte parmezaan
1 tl gemalen zwarte peper
½ tl zout
1 tl gedroogde tijm
175 gr bloem

Meng alle ingrediënten rap samen tot een samenhangend deeg. Niet te lang kneden, want dat maakt de koekjes taai. Mocht het nog te droog blijven, voeg dan een eetlepel water toe. Vorm het deeg in een dikke worst en verpak dit in folie. Leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden (150 graden hetelucht).  Snijd de deegworst in plakjes (ongeveer 24 stuks) en leg ze op bakpapier op een bakplaat. De koekjes zullen niet uitlopen, dus ze kunnen vrij dicht op elkaar liggen. Bak de koekjes in 15 tot 20 minuten bruin aan de randen. Laat ze eerst afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt, anders zijn ze te kwetsbaar.

Oordeel van het smaakpanel: U zou het toch ook wel vreemd vinden als ze hier hun neus voor op halen, hè? Dat deden ze dan ook niet.






20 augustus 2012

Jamie's perzikijs (30 minute meals)


Even iets korts uit Jamie’s 30 minute meals: snel perzikijs zonder een ijsmachine.

Snijd een pond perziken in kleine stukjes (met schil) en vries dit in een enkele laag in. Hoe kleiner je het nu snijdt, hoe beter het straks valt te pureren; van een stel bevroren halve perziken zal de keukenmachine acuut van het aanrecht stuiteren.

Pureer de bevroren perziken in een stevige keukenmachine met het sikkelmes (een blender of staafmixer wordt niets). Zodra het geheel fijn is, 500 ml Griekse yoghurt en 4 á 5 eetlepels vloeibare honing toevoegen. Werk snel zodat de massa zo koud mogelijk blijft. Schep het dan vlug over in een bak en plaats terug in de vriezer. Na twee uur is het weer goed bevroren en is het schepbaar. Als je het langer laat staan, zal het behoorlijk hard opvriezen en moet het eerst weer wat ontdooien. De schepbare variant is uiteraard wel het lekkerste.

Oordeel van het smaakpanel: ander ijs! Ander ijs! Ja hoor, ze willen gewoon zo’n stomme invrieslolly. Ik vond het zelf lekker fris zomerijs. Voor meneer had het wat zoeter gekund.




16 augustus 2012

Mary Berry’s Devonshire Scones


Wat is het toch met die scones? Zonder toevoegingen is het maar een saai koekje (of is het toch eerder een broodje?), maar met clotted cream en jam is het precies goed. Licht zoet, niet te luchtig en een ideale drager voor andere smaken.

De meeste recepten voor scones lijken sterk op elkaar, maar ik vond toch twee verschillende: ik maakte de scones van Jamie Oliver (uit “Jamie’s Great Britain”) en die van Mary Berry. Jamie gebruikt een keer zoveel roomboter als Mary en vervolgens slechts een scheutje melk. Mary gebruikt dus matig boter en veel melk, en dat geeft een veel natter deeg. Ik vond Jamie’s deeg te droog en te kruimelig. Van mij mag een scone wel wat meer op een luchtig broodje lijken.


Overigens, en ik wist dat dus niet, las ik dat de gemiddelde Brit niet ‘skoon’ (/ˈskn/)zegt, maar ‘skon’ (/ˈskɒn/). In Amerika mag je wel weer over ‘skoons’ praten.

Mary Berry’s Devonshire Scones
Bron: My Kitchen Table: 100 Cakes and Bakes - Mary Berry
recept voor ongeveer 10 scones

450g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder, niet afgestreken, niet met een kop erop, maar iets ertussenin!
75 gr koude roomboter
50 gr suiker
2 eieren (L)
ongeveer 225 ml melk

Voor erbij:
aardbeien- of frambozenjam, of vers fruit
clotted cream, maar bij gebrek daaraan is mascarpone of gewoon geklopte slagroom ook geen straf

Clotted Cream


Verwarm de oven voor op 220 graden (195 graden hetelucht).

Doe de bloem en het bakpoeder in een kom. Voeg de boter er in stukjes aan toe en meng de boter er met je vingers doorheen tot het zeer kleine stukjes zijn. Meng de suiker erbij.

Klop de eieren los en voeg melk toe tot je in totaal 300 ml hebt. Voeg dit met beetjes toe aan de bloem, maar je moet een beetje overhouden. Ik hield zelf nog zo’n 100 ml over. Meng het vlug tot een plakkerig, maar hanteerbaar deeg. Kneed het niet te lang; daar wordt het deeg taai van.

Rol het deeg dan uit tot een dikke plak van 2 cm en steek er met een vormpje van 5 of 7 cm scones uit. Rol het restant weer opnieuw uit en steek daar ook weer scones uit.

Leg ze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Bestrijk de bovenkanten met het overgebleven melkmengsel en bak de scones 10 tot 15 minuten tot ze goed gerezen en bruin zijn. Laat ze afkoelen.

Serveer ze zo vers mogelijk met room en fruit.



Als je een dag later nog met overgebleven scones zit (geeft niets, kan gebeuren), breek ze dan in stukjes en meng ze licht met geklopte slagroom en een schep aardbeien(puree) voor een snel toetje.

Oordeel van het smaakpanel: O nee! Ze lusten geen clotted cream! Where did I go wrong??




12 augustus 2012

Pasta met courgette en pistachenoten


Het komt hier met grote regelmaat voor dat Meneer in een ver, koud land geniet van elandensteak en bouillon van rendierhoefjes, maar ook dan redden wij ons hier thuis heel aardig. Het enige lastige is eigenlijk dat ik rond etenstijd ongeveer 10 tot 15 minuten de tijd heb om het eten te maken. Dat is anderhalve Hoelahoep of een aflevering van Pieter Post. Daarna wordt het kleine volk onrustig en begint aan messen te trekken die uitnodigend op de rand van het aanrecht blijken te liggen, of ze trekken het koffiezetapparaat aan zijn stekker van de plank. Kortom, de bereiding moet ‘rapido’. Met een beetje planning zet ik de pan op tafel terwijl de eindtune van Pieter klinkt. Maar voorbereiding is wel het halve werk. Zoals bij deze pasta. Die noten moet je dus wel even van tevoren pellen, want daar ben je in de praktijk een half uur zoet mee. De courgette staat uiteraard ook al in piepkleine blokjes klaar en de pasta staat afgewogen te wachten als ik thuis kom. Maar dan ben je ook wel klaar in de tijd die het kost om de pasta te koken.

Pasta met courgette en pistachenoten
recept voor 2 personen

75 gr pistachenoten, gepeld
1 courgette (250 -300 gr), in piepkleine blokjes
olie om in te bakken
150 ml slagroom
200 gr pasta

De noten moeten vrij fijn worden gehakt, eventueel met behulp van een keukenmachine. De courgette wordt in de olie zacht en een tikje bruin gebakken.

De pasta ondertussen gaar koken en afgieten. Meng er dan courgette, noten en slagroom doorheen. Serveren met geraspte Parmezaanse kaas. Stop de tijd!

Oordeel van het smaakpanel: geen commentaar. Bordjes leeg.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...