Keukenscheikunde is soms zo mooi dat je er wel uren
naar zou kunnen kijken. Eiwitten die worden opgeblazen tot stijve wolken, vlees
dat bruin wordt, bessensiroop die onbedoeld geleert in de fles (die had ik
kunnen zien aankomen!)... En dan nu ook: bananenijs met slechts 1 ingrediënt:
bananen. Romig en schepbaar, maar ook mager en zonder toegevoegde suiker. Daar
komt bij dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt, maar wel een stevige
keukenmachine. Klinkt goed?
Als je bevroren bananen pureert, worden ze omgetoverd
tot een mooi glad, schepbaar, zacht ijs, dat zowaar aan roomijs doet denken. De
kinderen zijn er hier gek op en het is eindelijk een ijsje dat je echt zonder
schuldgevoel kan geven. IJs van een custardbasis is uiteraard nog lekkerder,
maar ook vetter en calorierijker en daarmee is dit bananenijs lang zo slecht
nog niet. Zeker niet met wat een verse fruitsalade erbij.
Hoe maak je het?
·
Gebruik rijpe bananen; de bananen met (beginnende)
bruine plekken op de schil zijn precies goed. Gebruik 1 banaan per persoon.
Voor mijn keukenmachine maalt een hoeveelheid van minimaal twee of drie bananen
het beste, want met slechts één banaan krijgt het mes er niet goed grip op.
Snijd de banaan in plakjes en leg deze uitgespreid op een bord of in een bak in
de vriezer. Je kunt er eventueel een diepvrieszakje of iets dergelijks onder
leggen, zodat de plakjes straks makkelijk van het bord te pakken zijn, want ze
vriezen waarschijnlijk een beetje vast.
·
Laat de banaanplakjes in een paar uur volledig
bevriezen.
·
Doe de bevroren banaan in een keukenmachine met
sikkelmes. Een blender zal niet werken, omdat je de bevroren banaan niet in een
maalstroom kan krijgen. Maal de bananen nu helemaal fijn. O ja, en houd je
machine goed vast; hierom moeten het dus plakjes zijn. Feitelijk kan je de
banaan ook in zijn geheel invriezen, maar de machine zal al moeite genoeg
hebben met de plakjes. Het is zwaar werk en het duurt even voordat de machine
er snippers van heeft gehakt, maar op een gegeven moment zal de losse massa zich
opeens omzetten in een koude bal van schepbaar ijs. Dan is het klaar.
·
Het malen moet niet langer dan één a twee minuten
duren; als het langer duurt, begint het te ontdooien en wordt het babyvoer, en
dat is eten van een heel andere orde!
·
Het ijs kan direct geserveerd worden. Het is nu zeer
schepbaar. Een soort stevig soft ice. Weer terug in de vriezer kan ook,
voor een uurtje of langer, maar als je het weer helemaal bevriest, zal het wel
even op adem moeten komen voor het gegeten kan worden, omdat het anders te hard
wordt.
·
Werk snel en houd alles zo koud mogelijk. Als je het
direct wilt serveren is het wellicht praktisch om de schaaltjes ook vooraf in
de vriezer te zetten.
·
Ik maakte verschillende soorten. Op de foto staat ook
de variant met cacaopoeder: ik deed een eetlepel cacaopoeder per banaan erbij.
Andere mogelijke toevoegingen zijn chocoladestukjes, gehakte noten, geraspte
kokos of zelfs een lepel pindakaas of amandelpasta.