Zestig
jaar zit queen Elizabeth vandaag op haar troon. Voor wie de Britse media een
beetje volgde de afgelopen maanden, was het onontkoombaar en men struikelde met
enige regelmaat over jubelende, koningsgezinde onderdanen die deze happening
aangrijpen voor een feest. Als nuchtere Hollander vraag ik me af hoeveel mensen
dit nu daadwerkelijk gaan vieren, maar ik ben bang dat er meer dan een handjevol
mensen Jubilee-parafernalia in huis hebben gehaald. Je zag het allemaal langskomen
de afgelopen weken; jubilee cupcakes, jubilee theepotten, speciale
marsepeinmixen om je Victoria sponge te bekleden als Britse vlag, Jubilee
vlaggetjes, servetten en vooral veel recepten. Maar één recept steekt daar met
kop en schouders boven uit; coronation chicken. De salade die zestig jaar
geleden werd bedacht bij haar kroning en waar natuurlijk weer een mooi verhaal aan vast zit. Over wie het nu
wel of niet heeft bedacht, dat het nu een retro-gerecht is, of dat het zo slim
was samen gesteld uit produkten die net na de oorlog niet meer op rantsoen
waren (pas in 1954 werd de laatste ban op vlees opgeheven). Enfin, wie er behoefte aan heeft, kan het even nalezen op de Wikipedia.
Het
origineel, met rode wijn, zou in onze hedendaagse smaak wat vlak overkomen en
de meeste varianten lijken niet veel meer op hun voorbeeld. Tegenwoordig heeft het
overigens bijzonder veel weg van onze kipkerrie-salade. De Guardian heeft een
aardig artikel aan de salade gewijd, inclusief het origineel, een slanke, snelle
of chique variant. Maar zo zien de meeste recepten er nu uit:
Rappe Coronation Chicken a la Marsepein
Voldoende
als beleg voor 4 broodjes
2
el mayonaise
2
el mango chutney
1
flinke tl kerriepoeder
1
el Griekse yoghurt
170
gram gegrilde of gekookte kip. Ik was zeer lui en kocht een gerookte kipfilet.
10
cm van een dun preitje (alleen het wit), in de lengte in vieren, en dan in reepjes
1
el geschaafde amandel (even kort getoast in een droge koekenpan)
1
el gehakte gedroogde abrikozen
een
kneepje vers citroensap
Het
recept is simpel eigenlijk: snijd de kip in stukjes. Meng alles voor de saus
samen en voeg dan de rest toe. God save the queen...
En
dan nog een koninklijk toetje. Al net zo simpel. Deze taart kennen wij in Nederland
ook als arretjescake: gesmolten chocolade met boter, stukjes koek en gedroogd
fruit. Toen prins William vorig jaar zijn Kate trouwde koos hij voor de Groom’s
cake voor een lekkernij uit zijn jeugd. Men toog aan het werk om van 1700
biscuitjes en bijna twintig kilo chocolade een arretjescake van meerdere lagen
te maken. Schattig toch? Alleen daarom zou je al van die jongen houden.
Groom’s cake
voldoende
voor 24 bonbons, of 8 plakken
200
gr chocolade (puur of melk)
150
gr normale biscuitjes
45
gr roomboter
85
gr golden syrup, maar met vloeibare honing werkt het ook prima
8
bigarreaux (gekonfijte kersen), in stukjes
25
gr rozijnen
klein
handje gehakte noten
Breek,
sla of maal de koekjes klein tot behoorlijk kleine stukjes. Het lijkt alsof je
vooral kruimels overhoudt, maar dat hoort zo. Voeg de kersen, rozijnen en noten
toe.
Smelt
de chocolade met de boter en honing of siroop in een waterbad (au bain marie).
Giet de gesmolten chocolade bij de koekjes en meng het goed. Schep het in een
kleine vorm (eerst bekleden met plastic folie helpt je bij het storten straks)
en laat het minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Snijd het daarna in
plakken of blokjes.