Haast een herfstsoepje met een flink hartige smaak, maar het idee van de walnoten met citroenschil leek me weer eens wat anders. En dat was het ook. Een goed recept!
Paddenstoelensoep met walnoten
Gebaseerd op een recept uit Elke dag lekker koken en Eten - Ikea
Voorgerecht voor 4 personen
2 sjalotjes, gesnipperd
250 gr kastanjechampignons, in plakjes
½ pakje gedroogde paddenstoelenmix, of alleen bv eekhoorntjesbrood (van een verpakking van 25 gr), gewassen
1 tl gedroogde tijm
75 gr boter
30 gr bloem
7,5 dl hete runderbouillon (of ev groentebouillon)
150 ml slagroom
50 gr walnoten, gehakt
2 tl geraspte citroenschil
Fruit de sjalotjes 3 minuten in 2 eetlepels boter in een kookpan. Voeg de rest van de boter toe en bak hier de verse champignons en tijm in voor 5 minuten. Bestrooi met de bloem en roer door. Laat dit een minuut bakken en giet dan de bouillon in de pan. Voeg de gedroogde paddenstoelen toe. Breng aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer of blender. Voeg de slagroom toe en warm door.
Verdeel de soep over de borden en schep in elk bord een lepel walnoten en verdeel iets van de citroenschil over de noten.
Oordeel van de kleine chef: ik hield mijn adem in, want het was Chef’s eerste soep die hij zelf naar binnen lepelde. Hij vond een bord met bruine drab vrij bizar, maar de smaak was wel goed. Chef staat er nu voor open.