30 januari 2011

Winterbarbecue (Sosaties)


Aangezien Meneer Marsepein in zijn late jeugd een glühweintrauma heeft opgelopen en ikzelf bij chocolademelk verkeerde associaties heb, moesten onze gasten dit helaas missen bij de winterbarbecue. Deze stond eigenlijk al een paar dagen voor de kerst gepland en het is al jaren mijn stille en recalcitrante wens om het als alternatieve kerstdis te plannen, maar door omstandigheden konden we het nu pas regelen. De dagen worden al weer duidelijk langer, dus er was haast bij geboden! Eind januari; kleine chef zou de kolen nog net in het donker hebben kunnen zien gloeien, maar we besloten om eens een keertje zonder chef te eten. De marshmallows lagen weliswaar klaar om te worden geroosterd, maar dat mag hij van de zomer eens gaan proberen. Zo bleef het vrij rustig in Huize Marsepein…

We aten het volgende en de recepten zullen in de komende dagen worden toegevoegd:
Hapje vooraf: Gougères met bieslookroomkaas


Sosaties van Varkenshaas
Frans brood met kruidenboter

Pannacotta met steranijs en yoghurt

Sosaties zijn Zuid-Afrikaanse vleesspiezen. Van origine maak je ze met lamsvlees, maar dat deden we vandaag even niet. Ik sneed varkenshazen in kloeke stukken, maar kip doet het vast ook goed bij de pittige zoetzure marinade van azijn, bruine suiker en abrikozenjam. Voor het recept gebruikte ik Die Volledige Suid-Afrikaanse Kookboek van Magdaleen van Wyk, maar heb die wel een beetje aangepast naar Marsepeinmaatstaven, want meneer ziet het niet zitten als ik hem blokkies skaapvet op een spies serveer. De appelkooskonfyt en huisies knoffel lieten we er wel mooi inzitten.

Sosaties
Voor een stuk of 16 flinke spiezen

Het vlees wacht bij de barbecue

1 kg varkenshaas (of lam of kip) in blokjes van 2,5 cm
3 grote uien
Olie om de uien in te fruiten
75 ml abrikozenjam
2 el bruine suiker
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 laurierblaadjes
2 el kerriepoeder
25 ml blanke wijnazijn
1 el zout
1 tl peper
2 ons ontbijtspek in wat dikkere plakken, de rechte variant is handiger dan de opgerolde
250 gr gedroogde abrikozen

Pel de uien en snijd ze in kwarten en dan overlangs nog eens doormidden, zodat je 8 stukken hebt. Haal de laagjes van elkaar los en fruit ze in wat olie totdat ze wat zachter zijn (2 a 3 minuten). Ze hoeven niet te kleuren of volledig gaar te worden.
Voeg dan alle ingrediënten, behalve het spek en de abrikozen, samen in een grote kom en laat het vlees hier 24 uur in marineren in de koelkast.
Als je houten pennen voor de spiezen gebruikt, week deze dan eerst in water. Dit voorkomt dat ze verbranden op de barbecue.
Week de abrikozen een uur in lauw water.
Rijg dan het vlees op de pennen in de volgorde vlees, opgerold plakje spek, ui en abrikoos.
Rooster de spiezen op de barbecue.


De kleine chef mocht dus geen oordeel vellen… Van de zomer laten we het alsnog weten.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...