29 december 2010

Rozijnenbrood van Oliebollenmix

Het jaar is bijna om en u bent vast nog niet bezig met de restjesverwerking van oudejaarsavond, maar nu is toch de juiste tijd voor een budgettip. Mocht de supermarkt volgende week met smart van zijn pakken oliebollenmix afwillen, en staan ze voor 50 cent bij de kassa, neem dan vooral een paar pakken mee, want je maakt er geweldig krenten/rozijnenbrood van. Waar een gewoon brooddeeg nog wel eens moeite heeft om een lading rozijnen mee te laten rijzen, heeft een oliebollenmix daar geen enkel probleem mee en tilt het alle vulling zonder moeite boven het bakblik uit. Het resultaat is een goed gevuld zoet brood. Varieer anders met stukjes stemgember, dadels, of vooruit, krenten.


Gebruik niet de speciale mixen zoals ‘Gemak in een pak’, maar gewoon de standaard mix. Ik gebruikte een pak Koopmans van 500 gram, maar let op dat er ook merken zijn met bv 450 gr in een pak. Pas de hoeveelheid water daar dan op aan.

Rozijnenbrood van oliebollenmix
Voor 1 brood

1 pak oliebollenmix van 500 gr
300 ml handwarm water
500 gr rozijnen

Wel de rozijnen een half uur in warm water en laat ze daarna goed uitlekken. Doe de oliebollenmix in een kom, voeg het water toe en kneed goed door. Meng dan ook de rozijnen erdoor, maar let op dat je niet te stevig kneed, want dan gaan de rozijnen kapot. Het wordt een kleverig deeg, maar dat is normaal.
Vet een cake- of broodvorm in, of bekleed hem met bakpapier, en leg het deeg erin. Met natte handen kan je het deeg goed in de vorm drukken, dan plakt het niet zo.
Laat dit nu een tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven op 200 graden en bak het brood in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Als je op het brood klopt moet het niet meer dof klinken.
Bestrijk het brood na het bakken met een beetje water.

Oordeel van de kleine chef: oliebollen kent hij op dit moment nog niet, maar krentenbrood is een gewaardeerd ontbijt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...