Die zomer? Die dwingen we gewoon af met een salade tiendaagse! Gewoon doen alsof het hoog nodig is om dagelijks iets koels te eten.
O ja, en het is ook nodig omdat men in huize Marsepein iets te enthousiast sla, tomaten en bonen had uitgezet. In de tuin heeft de naaktslak ons de das omgedaan, maar we zijn stug doorgegaan op het balkon. Alles groeit er naar hartenlust en we moeten elke dag sla snijden.
Salade met witlof en witte bonenpuree met noten
recept voor 2 personen
bonenpuree:
160 gr noten (walnoten doen het goed. Voor de foto verwerkte ik een restant pijnboompitten en pecannoten)
1 à 2 tenen knoflook (1 grote is wel genoeg), in stukjes
1 blik witte bonen, bv limabonen of cannellinibonen (400 gr, uitlekgewicht ongeveer 250 gr)
zout, peper
olijfolie en een scheut water
handvol gehakte peterselie
verder:
sla, 2 stuks witlof, tomaten, olijven, basilicum
een simpele dressing van 2 delen olijfolie, 1 deel balsamicoazijn, een kneepje honing en zout
Voor de bonenpuree moet alles, behalve olie, water en peterselie, worden gepureerd in een keukenmachine. Verdun het mengsel met wat olie en/of een scheutje water. Meng er de peterselie door.
Haal een stuk of 10 blaadjes van de witlof los en houd deze apart. Snijd de rest fijn en maak een salade met de sla, gesneden witlof en andere dingen die lekker lijken. Leg dit op een bord en verdeel de witlofblaadjes erover, zodat ze gevuld kunnen worden met de bonenpuree.