De
Gijpvogel verspreidt zich gedurende het EK met waanzinnige aantallen over
Nederland, maar mogen wettelijk als gekloonde diersoort, na het EK, niet in het
wild worden losgelaten. Ruimen is dan het enige middel om desastreuze gevolgen
te voorkomen. Marsepein zou graag aandringen op wetgeving die dit soort
noodslachtingen in de toekomst overbodig maakt. Maar gezien de huidige situatie
adviseren wij van Marsepein om van de nood een deugd te maken. Het
verstandigste is daarom om deze laboratoriumbeesten op te ruimen en te
consumeren. Tenslotte mag ten tijde van oranje volksvreugde een smakelijk
vogeltje met satésaus niet ontbreken.
Zorg
voor magere Gijpvogels. Ze neigen snel naar vadsigheid en zijn dan niet meer
lekker. Laat ze eventueel door de poelier alvast schoonmaken.
Verwijder
allereerst alle ongerechtigheden en was de vogels grondig af.
Mensen
die het prettig vinden om hun beesten onherkenbaar op hun bord te krijgen, kunnen
ook de pootjes afhakken. Het is echter niet perse nodig en de oranje ledematen
staan immers ook vrolijk en kunnen worden afgekloven.
Heeft
u de spiesjes een half uurtje in water laten weken? Anders zouden ze kunnen
verbranden bij het barbecueën of grillen! Gebruik eventueel een fles met water
waar u de spiesjes in stopt; dit is handiger dan een enorme bak die op het
aanrecht moet staan.
Zoek
met het spiesje een weke plek in het achterwerk en duw de spies dan krachtig
naar binnen. Houd de vogel stevig vast.
Mogelijk
ondervindt u enige obstructie in het inwendige, maar zoek met de spies een weg
daaromheen en druk het door tot de kop. In de kop aangekomen moet het
vervolgens een simpel klusje zijn. Tenslotte heeft de Gijpvogel geen hersens en
kunt u makkelijk de weg naar buiten weer vinden.
Maak
nu een marinade van ketjap, honing, een scheut witte wijn of droge sherry en
voeg daar een gesnipperde teen knoflook en een kleine ui aan toe. Een likje
sambal is ook een fijne toevoeging. De vogels zijn vrij zuur van zichzelf, dus
een opgehoopte eetlepel bruine suiker is zeker een aanrader!
Leg
de vogels in de goed omgeroerde marinade en wentel ze rond.
Zet
ze enkele uren afgedekt in de koelkast.
U
bent nu klaar voor het grillen. Zet de bbq of grillpan klaar. Beiden moeten
loeiheet zijn.
Bak
de vogels aan beide zijden bruin en knapperig.
Voor
de saus moet u niet te moeilijk doen; wij vinden zelf de vogels het lekkerste
met een goedkope supermarktsatésaus uit een emmertje. U kunt wel duur doen met kokosroom,
gehakte pinda’s en chilipepers, maar dit doet de Gijpvogel echt geen recht.
Zelfs een restje opgewarmde saus van gisteren voldoet nog uitstekend.