8 juli 2012

Amandelijs, amandelkoekjes en amandelcake


Dat krijg je er nou van: in Duitsland was het amandelmeel in de aanbieding en de zakjes werden eenmaal thuis hoog opgestapeld in de kast. Maar ja, zo hard gaat dat consumeren nu ook weer niet en voor je het weet moet het worden opgemaakt vanwege naderende THT-data. De Delicious bood uitkomst: amandelijs. Dat is mooi, maar dan wel met amandelkoekjes erbij.

Het ijs moet overnachten in de koelkast, maar verder kan een kind de was doen, want het wordt gebonden met maïzena. Dat is makkelijk en het was bijzonder smakelijk, maar toch denk ik dat binden met eieren nog lekkerder is. Dat proberen we gewoon nog een keer, want de voorraad is nog niet op.

De koekjes zijn geweldig. Ze lijken veel op onze Weespermoppen: bijna smeuïg amandelspijs van binnen, maar met een knapperig bruin suikerlaagje eromheen. Ze blijven verrassend lang goed en waren na twee dagen nog net zo knapperig als dat ze uit de oven kwamen. Dit is er eentje om te onthouden.

Amandelijs
Bron: Delicious juni 2012

1 liter volle melk
4 el maïzena (ongeveer 30-40 gr)
300 gr suiker
250 gr fijngemalen amandelen (amandelmeel)

Breng 2/3 van de melk aan de kook en roer de maïzena, samen met de suiker, los met de resterende melk. Giet dit bij de hete melk en roer met een garde totdat het dikker begint te worden. Voeg het amandelmeel toe en laat het afkoelen. Zet het mengsel een nacht weg in de koelkast.

Zeef de melk door een fijne zeef (je kunt de amandelprut bewaren, zie beneden) en draai van de melk ijs in een ijsmachine.


Amandelkoekjes van Julia Child
Bron: De kunst van het koken (recept: les croquets denison)

100 gr amandelmeel (het recept gebruikt 50/50 walnoten en amandelen)
120 gr poedersuiker
1,5 tl kirsch (ik gebruikte marasquin)
geraspte schil van ½ citroen
1 eiwit (M)

daarna nog eens 1 eiwit
kristalsuiker (het recept gaat uit van poedersuiker) om in te rollen

Meng het amandelmeel, poedersuiker, eiwit, kirsch, citroenschil en 1 eiwit tot een stevig deeg. Als het te droog is, moet er nog iets eiwit worden toegevoegd. Waarschijnlijker is het dat er nog wat amandelmeel en poedersuiker bij moet. Ik gebruikte zelf een groot ei (L) en moest nog wat eetlepels amandelmeel en suiker toevoegen. Het deeg is plakkerig, maar valt wel tot balletjes te rollen.

Zet in twee bakjes het andere losgeklopte eiwit en suiker klaar. Rol van het deeg balletjes ter grootte van (ongepelde…) walnoten en wentel deze door het eiwit en daarna door de suiker. Leg ze op een bakplaat met bakpapier bekleed. Er moet nog flink wat ruimte tussen de balletjes zitten, want ze vloeien uit tot koekjes van zo’n 5 cm in doorsnede.

Verwarm de oven voor op 150 graden (zo’n 130 graden hetelucht) en bak ze in ongeveer 20 minuten bruin en knapperig. Laat ze op de bakplaat afkoelen en haal ze er dan pas vanaf. Als ze warm zijn, zijn ze nog vrij kwetsbaar en ze kunnen vast geplakt zitten aan het papier.

Je kunt van het deeg overigens ook kleine bonbonballetjes draaien en deze in piepkleine bakjes doen, zodat ze hun vorm houden. Ze rijzen dan duidelijk in de oven. Ik heb er ook een keer grote ‘soezen’ van gebakken in papieren cakevormpjes, maar dit moest wel een uur in de oven en ze zijn best machtig.


Enfin, en dan sta je daar als Hollander met een bakje amandelprut (plus wat resten eidooiers). Je weet wat het heeft gekost, en weggooien is daarmee haast geen optie. Smaak zit er natuurlijk nog best aan. Nadat ik er regelmatig hapjes van had genomen besloot ik met de resterende 200 gram een cake te bakken:

Kliekjes-amandelcake
Voor een middelgrote cakevorm

200 gr drab van de amandelen, heel goed uit laten lekken!
2 eidooiers en het restje wit, wat je over hebt van de koekjes
150 gr suiker
150 gr boter
2 eieren
1 volle tl bakpoeder
120 gr zelfrijzend bakmeel
rasp van ½ citroen
1/2 tl zout

Voeg alles samen en als laatste mag het bakmeel en bakpoeder erbij. Schep het mengsel in een cakevorm en laat dit een uur bakken op 160 graden (140 graden hetelucht). Als je er een satéprikker insteekt moet deze er schoon uitkomen (weliswaar vet, maar geen beslag eraan).


Oordeel van het smaakpanel: alle onderdelen zijn goedgekeurd.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...