9 juni 2012

EK Gijpvogel-spiesjes met satesaus


De Gijpvogel verspreidt zich gedurende het EK met waanzinnige aantallen over Nederland, maar mogen wettelijk als gekloonde diersoort, na het EK, niet in het wild worden losgelaten. Ruimen is dan het enige middel om desastreuze gevolgen te voorkomen. Marsepein zou graag aandringen op wetgeving die dit soort noodslachtingen in de toekomst overbodig maakt. Maar gezien de huidige situatie adviseren wij van Marsepein om van de nood een deugd te maken. Het verstandigste is daarom om deze laboratoriumbeesten op te ruimen en te consumeren. Tenslotte mag ten tijde van oranje volksvreugde een smakelijk vogeltje met satésaus niet ontbreken.


Zorg voor magere Gijpvogels. Ze neigen snel naar vadsigheid en zijn dan niet meer lekker. Laat ze eventueel door de poelier alvast schoonmaken.Verwijder allereerst alle ongerechtigheden en was de vogels grondig af.


Mensen die het prettig vinden om hun beesten onherkenbaar op hun bord te krijgen, kunnen ook de pootjes afhakken. Het is echter niet perse nodig en de oranje ledematen staan immers ook vrolijk en kunnen worden afgekloven.

 
Heeft u de spiesjes een half uurtje in water laten weken? Anders zouden ze kunnen verbranden bij het barbecueën of grillen! Gebruik eventueel een fles met water waar u de spiesjes in stopt; dit is handiger dan een enorme bak die op het aanrecht moet staan.

 
Zoek met het spiesje een weke plek in het achterwerk en duw de spies dan krachtig naar binnen. Houd de vogel stevig vast.

 
Mogelijk ondervindt u enige obstructie in het inwendige, maar zoek met de spies een weg daaromheen en druk het door tot de kop. In de kop aangekomen moet het vervolgens een simpel klusje zijn. Tenslotte heeft de Gijpvogel geen hersens en kunt u makkelijk de weg naar buiten weer vinden.


 
Maak nu een marinade van ketjap, honing, een scheut witte wijn of droge sherry en voeg daar een gesnipperde teen knoflook en een kleine ui aan toe. Een likje sambal is ook een fijne toevoeging. De vogels zijn vrij zuur van zichzelf, dus een opgehoopte eetlepel bruine suiker is zeker een aanrader!


Leg de vogels in de goed omgeroerde marinade en wentel ze rond.


 
Zet ze enkele uren afgedekt in de koelkast.

 
U bent nu klaar voor het grillen. Zet de bbq of grillpan klaar. Beiden moeten loeiheet zijn.


Bak de vogels aan beide zijden bruin en knapperig.
 
Voor de saus moet u niet te moeilijk doen; wij vinden zelf de vogels het lekkerste met een goedkope supermarktsatésaus uit een emmertje. U kunt wel duur doen met kokosroom, gehakte pinda’s en chilipepers, maar dit doet de Gijpvogel echt geen recht. Zelfs een restje opgewarmde saus van gisteren voldoet nog uitstekend. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...