Vorig jaar en dit jaar maakte McDonald’s een maffe reclame voor zijn lente-milkshake
met de smaak ’appel’. Inderdaad een lentesmaak bij uitstek... Nu heb ik de McDonald’s
niet zo hoog zitten, maar verdorie, vorige week had mijn geliefde buurtsuper de
Plusmarkt ook ‘seizoensfruit’ in de reclame, namelijk Conference peren… Tja, en
als die als seizoensfruit mogen worden gekocht, dan kunnen frambozen ook wel… Normaliter
loop ik daar voorbij, maar ik was nu afgeleid door die peren. En zo kwam het
dus dat ik eind april met een bakje frambozen naar huis ging. En ik moet ook nog
eerlijk zeggen dat het heerlijke frambozen waren en de mooiste die ik ooit had
gezien. En wat eten we daarbij om al dat gezonde weer een beetje af te breken?
Juist, een ganache; dat zalige mengsel van room en chocolade in zijn simpelste
vorm, maar boter wordt er vaak ook aan toegevoegd.
Ik maakte mini-potjes, die voor pure room en chocolade voldoende moeten
zijn. Twee volle eetlepels per persoon zijn het, maar dat moet genoeg zijn voor
zo’n rijk toetje. De frambozen zijn er fantastisch bij. Laat de potjes of
glaasjes wel goed op kamertemperatuur komen. Als ze zo uit de koelkast komen
zijn ze erg stevig, maar als ze iets warmer zijn, worden ze goed lepelbaar.
Dessert van koffieganache en frambozen
4 personen
75 gr pure chocolade
100 ml slagroom
1 tl oploskoffie
frambozen om erbij te serveren
Snijd de chocolade in stukjes, liever kleiner dan gewone blokjes. Doe ze in
een kom. Verwarm de slagroom tot bijna kokend en los de koffie erin op. Schenk
de room dan bij de chocolade en roer goed om de chocolade te smelten. Doe de
chocolade absoluut niet direct in een pan op het vuur, want dat wordt te heet
en je komt met een geschifte, korrelige substantie te zitten!
Giet dit mengsel in kleine glaasjes of potjes en laat ze opstijven in de koelkast.
Haal ze er wel een half uur voor het serveren uit om op adem te laten komen.
Serveer met frambozen, en och vooruit, ook een glaasje likeur of cognac of zo.
En dan lijkt het opeens wel Valentijnsdag….!
Oordeel van het smaakpanel: koffie voor het slapen gaan? Dacht het niet. Ook
niet als het zo’n muizenhapje is. Jij hebt toch lekker yoghurt met frambozen?
Dat heeft echt niet iedereen nu, hoor. Nou, alleen even proeven dan. Ja, lekker
hè?