7 oktober 2011

Aubergineballetjes

Melanzane alla parmigiana in de vorm van een balletje! Dat combineert twee hele goede dingen. Ik was al gek op parmigiana, maar gehaktballetjes, of ze nu met vlees zijn gemaakt of niet, staan ook hoog op de favorietenlijst. Er wordt hier op het blog dan ook druk gewerkt aan een gehaktballenhoekje met recepten uit de hele wereld. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe hetzelfde product werkelijk overal ter wereld wordt bereid, maar dan steeds weer anders : Zweedse balletjes met room en bessen, Spaanse albondigas, Ćevapčići van de Balkan, Italiaanse polpette, Griekse keftedes, onze eigen vinken en ga zo maar door. Ik voel direct een drang om ze allemaal te maken. Er wordt dus aan gewerkt!

Voor vandaag dan deze balletjes. Ze zijn gebaseerd op een recept van het blog www.acozykitchen.com , maar in plaats van peterselie gebruikte ik basilicum. Erbij maakte ik pasta met een tomatensaus waarin naast een gefruit uitje en knoflook ook een flinke schep ajvar (een saus van aubergine en tomaat) ging. Beetje kaas erover en het was weer klaar. Ik had de balletjes eerder op de dag gemaakt waardoor het eten uiteindelijk binnen 10 minuten klaar was. Overigens liet ik ze iets te bruin worden, want ik moest ingrijpen bij een ruzietje van de kinderen…


Aubergineballetjes
Recept voor ongeveer 20 balletjes

2 aubergines (niet te klein)
olijfolie
zout en peper
150 gr oud wit brood (ongeveer 5 sneetjes)
1 ei (L)
120 gr geraspte parmezaan
2 tenen knoflook, gesnipperd
een zeer ruime hand basilicumblaadjes

Verwarm de oven op 230 graden (200 voor hetelucht). Snijd de aubergine in dikke plakken van ongeveer een centimeter en leg ze op een bakplaat (leg er bakpapier onder!). Besprenkel ze met 2 of 3 eetlepels olie en bak ze 30 tot 40 minuten in de oven of totdat ze een bruine kleur hebben gekregen.

Maal het brood tot kruimels in een keukenmachine en pak er dan ¼ uit. Zet dit apart. Voeg de aubergine en het ei toe aan het mengsel in de machine en hak het fijn. Voeg dan ook de kaas, basilicum en knoflook toe en meng het weer.

Kijk nu of hier balletjes van zijn te vormen. Als het te nat is, kan je extra broodkruimels toevoegen. Uiteindelijk deed ik alles erbij en kreeg een plakkerig mengsel, dat echter wel te verwerken viel.
Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot en laat deze een uur opstijven in de koelkast.


Bak ze daarna bruin in de olie. Eventueel kunnen ze ook een half uur in de oven van 180 graden (160 graden hetelucht) worden gebakken.

Oordeel van het smaakpanel: ja, lekker!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...