Beetje prakken, beetje mengen… Hier is niets lastigs aan. Gewoon een ouderwets Hollands viskoekje. De panko vind ik lekkerder dan gewone paneermeel. Het is Japans en veel grover dan onze kruimels. Het geeft dan ook wat meer volume aan het paneerlaagje. Olie opzuigen doet het trouwens ook als de beste…
Hollandse viskoekjes met remouladesaus
Recept voor 2 personen
400 gr (kruimige) geschilde aardappels
500 gr witvis, bv koolvis, kabeljauw, …
1 blokje visbouillon
1 uitje, gesnipperd
2 el gehakte peterselie
1 el bloem
Peper, zout, nootmuskaat
Paneermeel of panko en eventueel een eetlepel dragon of peterselie
Boter of olie om in te bakken
Voor de saus:
mayonaise
augurk, gesnipperd
bieslook, peterselie, dragon
likje mosterd
kappertjes
peper, zout
eventueel een fijngeprakt ansjovisfiletje uit blik
Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn. Ondertussen de vis in een laagje visbouillon zachtjes koken totdat het gaar is.
Meng dan de aardappels met de geprakte vis, ui, peterselie, bloem, peper, zout en nootmuskaat. Laat dit opstijven in de koelkast en vorm er dan koekjes van.
Haal de koekjes door het paneermeel of de panko. Ik meng graag nog wat kruiden door het paneermeel voordat ik de koekjes erdoor haal. Als het goed is plakken de koekjes van zichzelf ook wel en heb je geen ei nodig.
Bak de koekjes in wat olie of boter totdat ze mooi bruin zijn.
Ondertussen de saus maken door aan een paar flinke eetlepels mayonaise de rest van de ingrediënten toe te voegen. Ik heb maar geen hoeveelheden gegeven, want dit gaat het beste naar eigen inzicht en smaak.
Oordeel van het smaakpanel: ik heb het lekker met Zus zitten opeten, die lust wel een stukje vis.