21 april 2011

Lasagne met spinazie en champignons


Als Kleine Chef ziek is geweest en het weer eens fijn zou zijn als hij een bord vol zou eten, dan is deze lasagne altijd een goed keuze. Hier breekt hij de tent voor af. De rest vindt het ook lekker trouwens. Gewoon een familiegerecht met vertrouwde smaken en een lekker kaaskorstje bovenop.

Lasagne met champignons en spinazie
3-4 personen

750 gr (blad)spinazie, vers of diepvries
150 gr geraspte belegen kaas
100 gr rauwe ham of spek, in reepjes
1 ui, gesnipperd
500 gr champignons, in plakjes
Olie of boter om in te bakken
1 volle tl tijm
50 gr roomboter
50 gr bloem
600 ml hete bouillon van 1 tablet tuinkruidenbouillon
Zout en peper
12 gedroogde lasagnebladen
Een ovenschaal van ongeveer 20x30 cm (bij mij passen er 4 lasagnebladen naast elkaar)


Verse spinazie moet even worden gebakken of gekookt om het te doen slinken en om wat vocht eruit te verliezen. Diepvriesspinazie laten ontdooien en uitlekken in een zeef. Knijp overtollig vocht er ook nog uit.
Meng 75 gram van de kaas en de ham- of spekreepjes door de spinazie en zet apart.

Fruit de gesnipperde ui in wat boter of olie en voeg na een paar minuten de champignons toe. Bak deze tot ze zacht zijn en bruin beginnen te worden. Voeg de tijm toe.

In een flinke kookpan de boter smelten en in 1 keer de bloem toevoegen. Goed roeren zodat de bloem mengt met de boter en een smeuige massa vormt. Giet er dan in een paar scheuten de bouillon aan toe en blijf goed roeren met een garde zodat het een lobbige saus wordt. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de champignons toe.

Zet de lasagne dan in elkaar: doe de helft van de spinazie in de ovenvorm en leg daarop 4 lasagnebladen. Giet hier de helft van de champignonssaus op en dek af met weer 4 bladen. Hierop komt de andere helft van de spinazie, dan 4 bladen en dan de rest van de champignonssaus. Strooi hierop de resterende 75 gr geraspte kaas.
Bak de lasagne 45 minuten op  200 graden (180 graden hetelucht).

Voor 4 personen mag er nog wel wat bij zoals een salade of lekker brood, maar 3 kunnen hier goed van eten.

Oordeel van het Smaakpanel: bij Kleine Chef staat dit zeker in de top 5. Hij meldt dan ook elke minuut tijdens het eten dat het lekker is. “Lekker, mama! Lekker!” Zus&Zo zijn unaniem en eten meer dan goed voor ze is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...