2 november 2010

Meringues

Ik had maar weer eens crème brulee gemaakt, maar dan blijf je met een paar eiwitten zitten. Die zijn heel goed in te vriezen voor later gebruik, maar voor een dessert had ik schuimpjes nodig en die kan je kopen, maar je kan ze net zo makkelijk even maken. Van de helft van mijn opgeklopte eiwitten maakte ik kleine toefjes schuim die ik in gesmolten chocolade doopte en van de andere helft maakte ik een plak schuim die in stukken kon worden gebroken voor mijn dessert.Franse Meringue
Van 5 eiwitten maak je een behoorlijke hoeveelheid schuim. Gebruik er 2 of 3 als je niet zoveel nodig hebt. Je hebt 50 gram suiker per eiwit nodig.

5 eiwitten
250 gr suiker

eventueel nog een reep chocolade om de schuimpjes in te dopen
Zorg dat de schaal waarin je de eiwitten gaat kloppen zeer schoon is. Er mag geen spoortje vet, eidooier of afwasmiddel in te vinden zijn, want dan kan je kloppen wat je wil, maar stijf worden zal het niet.
Klop de eiwitten zonder de suiker met een mixer. Als het eiwit vrij stijf is voeg je steeds per eetlepel de suiker toe. Als al de suiker erin zit, krijg je een glanzende en dik lobbige ‘crème’. Als het eiwit stijve pieken vormt is het klaar.
Voor kleine schuimpjes doe je het schuim voorzichtig over in een spuitzak. Een stevige diepvrieszak met een klein puntje uit een hoek geknipt voldoet ook wel. Spuit nu toefjes schuim, ter grootte van een klein soesje, op een bakplaat waar je bakpapier op hebt gelegd.
Zet de bakplaat in een oven van 100 graden en gebruik de stand ‘hetelucht’ als dat kan. Als je alleen een conventionele oven hebt, moet je waarschijnlijk een pollepel tussen de deur steken, zodat de vochtige lucht weg kan.

Bak de schuimpjes 1 uur als je wilt dat ze van binnen nog zacht zijn. De kern zal dan ongeveer aandoen als die van negerzoenen (de naam mag niet meer, maar u begrijpt nu wel welke dingen ik bedoel). Als je ze door en door knapperig wilt hebben, laat je ze 2 uur staan.
Laat ze volledig afkoelen. Je kan ze daarbij ook in de oven laten staan.
Smelt dan au-bain-marie een reep chocolade en doop daar de onderkant van de schuimpjes in.
Voor het dessert maakte ik ook een plak van 1 cm dik, waarbij ik het schuim gewoon uitspreidde over het bakpapier. Deze liet ik wel volledig uitdrogen in 2 uur tijd.

Kleine chef is ziek, dus hij laat dit even aan zich voorbij gaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...